Neodyum Mıknatıs
Mıknatıs çözüm ortağımız...
İnsanlar geçmişten günümüze kadar, hep hayatı kolaylaştırmanın çabası içerisinde olmuşlardır. Günlük yaşamda, kullandıkları araç ve gereçleri bu konfor arayışına göre dizayn ederler. ‘Yeni icat, üretim, moda, daha gelişmiş, son model, modern, klasik’ gibi gibi kavramlar yaşam kalitesini geliştirme çabasını anlatır.
İnsanoğlu, gelişim ve daha iyiye ulaşma sürecinde; öncelikli olarak doğal kaynaklardan yararlandı. İşte bu makaleye konu olan mıknatıs ta yaşamımıza renk katan haliyle kalite getiren bir zenginlik. Doğada vardı, keşfedildi ve yapayı da üretildi. Volkanik hareketler sonucu oluşan ve dünyada dağınık halde bulunan mıknatıs; manyetik alan oluşturma kabiliyetine sahiptir. Demir, nikel, çelik tozu ve kobaltı gibi maddeleri çekerken altın, gümüş, bakır gibi değerli veya değersiz bazı metaryalleri çekmez. Bu özellikleriyle öne çıkan mıknatıs, pusula yapımından elektrik üretimine oradan bilgisayar teknolojisine varıncaya kadar geniş bir alanda tüketim yelpazemizde yerini aldı.
Neodyum Mıknatıs Nerelerde Kullanılır
Mıknatısın insan yaşamına nasıl bir katkı sağladığını anlamak için kullanım alanlarına bakmak yeterli olacaktır. Günümüzde ilköğretim kitaplarında ders konusu olarak işlenen mıknatıs hayatımızda geniş bir yer edinmektedir. Sağlık, teknoloji, tekstil, reklam, promosyon, hediyelik, gıda, kozmetik, enerji ve makina, mıknatısın kullanıldığı başlıca sektörlerdir. Kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse; tekstil alanında kullanılan düğme veya çıtçıt düğmenin yerine neodyum mıknatısın kullanıldığını söyleyebiliriz. Yani mıknatıs gömleğin iki yakasını biraraya getirmek için bile kullanılıyor. Buzdolaplarımıza yapıştırdığımız magnetler,duşakabin kapıları, çekmece kapakları mıknatısın kullanıldığı alanlar. Günlük yaşam içinde elimizi attığımız her beş nesnenin birinde mıknatıs vardır dersek abartmış olmayız.
Günlük yaşamımızda kullanadığımız mıknatıslar çeşitli işlemlerden geçen yapay mıknatıslardır. Bunların hayatımızda en çok yer edinenleri neodyum (Nidmidyum,neodimyum) NdFeB ve Ferrit (siyah) mıknatıslardır. Seramik, alnico olarak adlandırılan çeşitleri de vardır.
Mıknatıs Çeşitleri
Mıknatıslar elektriklenma özelliklerine ve ebatlarına göre kendi içleride sınıflandırılır. Yuvarlak mıknatıs, disk, delikli, köşegen, oval, ring, pot mıknatıs bunlardan bazılarıdır. Oldukça güçlü olan mıknatısları dikkatli şekilde kullanılması gerekir. Birbirini güçlü bir şekilde çeken iki mıknatısın arasına girmek tehlikeli olabilir. Yaralanmak istemiyorsak araya parmak sokmamak gerekir.
Özetle; mıknatıs günümüzde çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu durum hayatımızı kolaylaştırdığı için gittkçe yaygınlaşıyor. Yani neodyum mıknatıs sorunlarımıza çözüm ortağı oluyor.
Mıknatıs Market, Editör...